theme logo
Bij TBI-onderneming Voorbij Prefab wordt oneindige variatie gemaakt in duurzame prefab betonproducten. Die variatie is vanaf 2015 nog eenvoudiger geworden na de komst van robots. Handmatig mallen timmeren en wapeningsnetten lassen is overgenomen door deze robots. Wat dit exact inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe er toch veel variatie kan zitten in prefab onderdelen voor conceptwoningen? Dorien Staal, algemeen directeur van Voorbij Prefab, legt uit.

Afwijkende elementen geen probleem voor robot

“Grondgebonden woningbouw maken in hoge volumes klinkt al snel als eenheidsworst. Maar als de robot aangestuurd wordt door automatisch gegeneerde data en op basis daarvan de mallen opbouwt, maakt het voor de kostprijs van de elementen die wij produceren niet uit als elk element afwijkend is. Deze elementen maken hun ronde door onze ‘carrousel’ waarna ze, als ze op sterkte zijn, naar de bouwplaats worden gebracht. Met onze prefab elementen vinden we perfecte aansluiting bij de markt, waar het TBI WOONlab natuurlijk een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Dagelijks maken we in onze fabriek in Amsterdam zo’n zes à zeven woningen, op maat!”

Betaalbare woningen door slimme werkwijze

“We werken vanuit een BIM model van onze opdrachtgever. We lezen de modellen in en verrijken ze met productie-specifieke gegevens zoals hijsvoorzieningen en wapening. Daarna wordt de data vertaald naar een bestand dat onze robot aanstuurt. Door goede afstemming met onze partners over bijvoorbeeld het BIM model kunnen we zowel in het voortraject als in het productieproces zeer efficiënt werken.”

Succes bewezen in de praktijk

“We dragen bij aan mooie projecten van onze TBI collega’s. Voorbeelden zijn Waterfront in Harderwijk van Koopmans Bouwgroep en Het Groene Hart van ERA Contour. Nog dit jaar starten we met een zeer groot werk voor Hazenberg Bouw. Zo creëren we vanuit het TBI WOONlab, samen met onze TBI-collega’s, unieke en betaalbare woningen voor blije bewoners.”
Close search