theme logo

CO2OKEE

Vanaf vandaag hebben twee onze meest gewaardeerde TBI woonconcepten lekkerEIGENhuis en beterBASIShuis allebei een klimaatvriendelijke CO2ling. Dat betekent: we kunnen deze woningen nú al bouwen in een CO2-okee variant, niveau 2025!! Voor maar een paar duizend euro meer per woning. Een flinke sprong vooruit… Hoera!

 

Rik Hulsman van TBI WOONlab: ‘Het zijn dezelfde, gewilde conceptwoningen. 100% gelijk in kwaliteit. Maar door slimme aanpassingen in casco, gevel, vloeren, installaties en afwerking zitten ze nu al op het in Parijs afgesproken niveau voor 2025. Ongeveer een halvering van CO2 ten opzichte van de reguliere nieuwbouwwoningen volgens de benchmark Barometer CO2eq Lente-akkoord referentiejaar 2021.  Allemaal zéér meetbaar en betaalbaar. Supertrots op!’

 

CO2-okee op het niveau van 2025

In het akkoord van Parijs zijn afspraken gemaakt voor de maximale CO2 uitstoot wereldwijd om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Dat wordt dringen, want hoe langer we wachten, hoe lager de CO2-budgetten worden, óók voor de bouw. We hebben dus actie in de taxi nodig. Concreet: de CO2-okee varianten van Beter Basis Huis en Lekker Eigen Huis liggen nu op 160 kg embodied carbon CO2-eq per m2 en liggen hiermee op het niveau van de CO2-budgetten in 2025. Na deze eerste stap zullen wij onze pijlen richten op 2030: dan ligt de lat op nog maar 120 kg embodied carbon CO2-eq per m2. Hiervoor zullen we compleet nieuwe paden moeten bewandelen – het moet echt ánders. Hoe? Daar zijn we nu natuurlijk ook al mee bezig, bij WOONlab. We komen er binnenkort op terug!

 

Ook ideeën? Kom maar op!

Met onze CO2lingen dagen we graag iedereen in de sector uit om óók met goede, liefst radicale oplossingen te komen. Heb je een idee of een product dat ons gaat helpen bij het halen van nóg hogere CO2-doelstellingen, neem dan contact met ons op. Samen komen we verder!

 

Onze berekeningsgrondslag

 In Nederland worden de CO2-eigenschappen van materialen en componenten opgeslagen in de Nationale Milieu Database (NMD). Andere landen in Europa en de wereld maken gebruik van andere systemen. Slechts een deel van de specifieke materialen en componenten die we gebruiken in de woningbouw, zijn opgeslagen in de Nationale Milieu Database, in de zogenaamde categorie 1 productkaarten. We missen hierdoor nog heel erg veel materiaalgegevens! Om toch te kunnen rekenen zijn er branche-brede kaarten aangemaakt in de Nationale Milieu Database. Als er gegevens worden aangeleverd door de branche en onafhankelijk zijn getoetst, krijgen ze een categorie 2 productkaart. Als dat niet lukt, wordt er door de NMD een categorie 3 productkaart gemaakt met een toeslag van circa 30% in verband met de onnauwkeurigheid en het ontbreken van een onafhankelijke toetsing. Om de CO2-scores voor onze labels te bepalen, hebben wij gebruik gemaakt van GPR Materiaal versie v5.4.1 met peildatum Juni 2023, waarbij we uitgegaan zijn van de geldende BouwBesluit en BENG eisen. Hierbij is gebruikgemaakt van specifieke data (Cat. 01) of (indien niet beschikbaar) van gelijkwaardige producten Cat. 01/Cat. 02 kaarten als minimale benchmark. Ook zijn er materialen en componenten toegevoegd waarvan nog onvoldoende gevalideerde data beschikbaar is, maar waarvan we wel veel verwachten. Die zijn niet meegenomen in de berekeningen van de CO2-scores, maar we willen geen positieve kansen laten liggen!!

 

Zelf aan de slag?

Voor het zelf samenstellen van onze CO2-okee woningen komt in september een nieuwe configurator online. Nu al meer weten over oCO2-okee labelwoningen? Neem dan vast contact op met Rik Hulsman van TBI WOONlab, met Jeroen Heijdra Van ERA Contour, Ingeborg Verheijen van Hazenberg Bouw of Kristian Makkinga van Koopmans Bouwgroep. Dan komen we eraan!

 

 

Close search