Een thuis voor een ton

Betaalbaar én duurzaam wonen voor iedereen ís mogelijk. Dat laten de TBI-woonbedrijven ERA Contour, Hazenberg en Koopmans Bouwgroep zien met het ‘Woonmenu voor de kleine huishoudens’. Een serie complete woningen rond de 100.000 euro aan bouwkosten. Tijdens de PROVADA werd de woning gelanceerd op het Paris Proof Plein. Rik Hulsman en Dick van Ginkel van TBI WOONlab blikken terug. 

“We weten allemaal dat het vrijwel niet meer mogelijk is om op een betaalbare manier je entree te maken in de woningmarkt, of het nu gaat om sociale huur, middenhuur of betaalbare koop”,
Rik Hulsman - Directeur TBI WOONlab

“Voor velen is het simpelweg onbetaalbaar geworden of je staat jaren op de wachtlijst. Daar wilden we iets aan doen. Maar een goede businesscase rond krijgen voor pakweg 70m2 en energiezuinig gebouwd is vandaag de dag nog een hele kunst. We zijn er dan ook echt trots op dat het ons is gelukt om een complete woning te kunnen aanbieden voor 100k aan bouwkosten. En dat is echt geen uitgeklede woning maar een precies-pas huis met alles er op en eraan: 2 woonlagen en een kap. En bovendien met een heel lagen CO2-footprint.” Dick vult aan: “Ja dat riep wel wat verbaasde en nieuwsgierige reacties op. Hoe heb je dat nou voor elkaar gekregen, laat eens zien hoe jullie dat doen?”

Superslim
Het vertrekpunt voor het compacte woonmenu is het beterBASIShuis, de betaalbare conceptwoning van TBI WOONlab. Rik: “Omdat een groot deel van de woningzoekenden van dit moment bestaat uit de steeds groter groeiende groep kleine huishoudens, hebben we samen met onze vaste ketenpartners de oplossing gezocht in het ontwikkelen van een compacte superslimme plattegrond van een grondgebonden woning met zo min mogelijk ‘verspilling’ van ruimte en materialen. Het resultaat is, zoals je mag verwachten van ons, niet één plattegrond maar een variatie aan woningtypes, architectuurstijlen en opties, die voldoen aan de PMC’s uit de Woonstandaard. Naar eigen wens op smaak te maken in onze woonplanner voor dat ‘straatje erbij in elk dorp of elke wijk’, of als onderdeel van een gebiedsopgave of wijkrevitalisering.” 

“Ik ben er nog het meeste trots op dat we bij de focus op betaalbaarheid niet hebben ingeleverd op integrale duurzaamheid."
Dick van Ginkel

Paris Proof
Dick: “Ik ben er nog het meeste trots op dat we bij de focus op betaalbaarheid niet hebben ingeleverd op integrale duurzaamheid. Er zijn heel verantwoorde keuzes gemaakt als het gaat om materialisatie. De woningen hebben daardoor een lage CO2 footprint en zijn Paris Proof conform de normen 2025. Woningcorporaties en beleggers die zoeken naar manieren om de impact van hun projecten te verlagen kunnen met ons woonmenu dan ook heel goed uit de voeten of zelfs nog een tandje erbij zetten. Binnen het menu zijn er bijvoorbeeld ook woningen te kiezen die geheel van biobased materialen zijn gemaakt.”

Voor wie de PROVADA heeft gemist, geen zorgen. Op tbiwoonlab.nl is er uitgebreide informatie te vinden over het Woonmenu voor de kleine huishoudens. Bovendien zijn alle plattegronden en opties terug te vinden in de WOONplanner, compleet met alle specificaties en prijzen erbij. www.tbiwoonlab.nl