theme logo

Wat doen we met leefstijlen?

De hamvraag van elk nieuwbouwproject: is het ècht op het lijf (lees: de psyche en het sociaal gedrag) van de nieuwe bewoners geschreven?
Kunnen ze aarden in hun nieuwe huis en omgeving, is het hun ‘ding’, hebben ze gelijkgestemde buren en delen ze dezelfde waarden? Leefstijlen zeggen in dat verband meer dan leeftijden of huishoudens. Leefstijlen zijn niet gebonden aan inkomens: in elke inkomensgroep komen alle leefstijlen voor. Dit boekje doet een (heel) klein boekje open over de manier, waarop we leefstijlen bij TBI WOONlab hanteren. Geïntrigeerd?
Bel of mail en we hebben een goed gesprek.

Rood is:

Spontaan, creatief, maar ook druk, altijd in de weer, bezig om eigen horizon te verruimen. Rood staat open voor nieuwe, andere visies en ideeën. Dat moet ook terug te vinden zijn in eigen huis en omgeving. Dat moet ‘iets’ zijn, niet zomaar duur of alternatief, maar wel anders dan anders. Een uitdaging, deze doelgroep.

 

Rood Is de meeste eigengereide doelgroep In het spectrum. DE knalrode mensen zijn de echte individualisten. Zelf (Mee) ontwerpen Is belangrijk voor ze. Zelf doen is daarin geen probleem.

Geel is:

Eerlijk, spontaan, vrolijk en warm. Geel houdt van familie en vrienden, van (ouderwetse) gezelligheid, dagjes uit, buiten zijn, van buurt-bbq’s, praatjes op straat en het verenigingsleven. In huis speelt de keukentafel een belangrijke rol: dat is de centrale ontmoetingsplek. Daar is het altijd gezellig.

 

Geel is praktisch. Gele mensen stellen geen hoge eisen aan afwerking of (dure) materialen, als er maar ruimte is voor plezier, het gezin en feestjes.

Blauw is:

Goed bij de tijd en bij de pinken, zelfbewust, druk, dynamisch en sportief. Blauw is van ambities en carrière maken. Wonen is een statement: dit ben ik. Blauw houdt van luxe en design, van gadgets, mooie merken en van spullen met stijl en klasse.

Blauw is de meest liberale doelgroep in het spectrum. Deze individualisten willen kwaliteit. Zelf (mee)ontwerpen is fijn, maar draag wel ideeën aan en zorg dat het goed komt.

Groen is:

Kalm, rustig en graag op zichzelf: dat is groen. Groene mensen hebben niet de hele tijd mensen om zich heen nodig: er zijn genoeg hobby’s en klussen in eigen huis en tuin. Een overzichtelijk, schoon en geordend huis is fijn. De woonkamer is een belangrijke, eigen plek in het huis.

Groen is veiligheid: doe  maar gewoon. De club,  het stamcafé, met vrienden en familie gezellig eten: prima. Eigen moreel en moraal zijn belangrijk, evenals eigen terrein.

De leefstijlen en...

....waarom doen mensen wat ze doen?
Hoe brengt u dat eenvoudig in kaart?

Het wetenschappelijke BSR™ model van SAMR ontrafelt de drijfveren van mensen. Die zijn samengevat in vier leefstijlen: de rode (creatieve), gele (harmonieuze), blauwe (controlerende) en groene (veilige) manier leven. Niemand is 100% in één van die kleuren te vangen. Vaak heeft iemand raakvlakken in verschillende kleuren. Je kunt bijvoorbeeld blauw zijn in je kledingkeuze, maar veel roder in je woonstijl.

In de projecten die we realiseren en gerealiseerd hebben, spelen de leefstijlkleuren een centrale rol: ze vormen de ruggengraat en graad-meter voor elk project. Meer informatie over de leefstijlen van het BSR™ model? Kijk dan op de website van SAMR en doe zelf de test. Meer weten over de manier, waarop je ze kunt gebruiken voor de ontwikkeling van lekkerEIGENhuis of beterBASIShuisprojecten? Neem dan contact op met TBI WOONlab of één van haar partners.

Close search