theme logo
Eind vorig jaar maakten we bekend dat we een circulaire conceptwoning gaan ontwikkelen. Nu, bijna drie maanden verder, zitten we vol in het ontwikkelproces. Dit proces is begonnen met het vaststellen van onze droom en de definitie van de grondgebonden eengezinswoning. Omdat we het niet alleen kunnen zijn we op zoek gegaan naar enthousiaste en innovatieve co-makers. En die hebben we gevonden!

Nieuwe partners

Na een uitvraag hebben we twee enthousiaste woningcorporaties geselecteerd met wie we een goed doordachte circulaire ééngezinswoning gaan ontwikkelen. Stek uit Lisse en Woonstad Rotterdam gaan met ons de uitdaging aan! We zijn daarnaast ontzettend enthousiast over de samenwerking met architect Thomas Rau. Hij is initiatiefnemer van het Madaster (materialenpaspoort) en een echte pionier wat betreft circulair bouwen. Alba Concepts gaat ons onder andere helpen met het meetbaar maken van het concept middels BCI (Building Circularity Index). Bovengenoemde partijen zijn niet alleen ontzettend waardevol voor hun advies en medewerking, maar ook in het zoeken naar nieuwe leveranciers die kunnen inspelen op onze circulaire wensen.

Slimme opbouw woning

Tijdens onze kick-off week begin dit jaar hebben we de eerste ingrediënten verzameld die de basis vormen van het circulaire woonconcept. Dit heeft geresulteerd in onderstaande illustratie. Methodieken zoals de ladder van Lansink (tien R’en) en de Layers van Brand (zes S’en) worden ingezet als sturingsmiddel. Bij de Layers van Brand staat iedere S staat voor een onderdeel van de woning inclusief een eigen levensduur. Ons doel is om de woning zo te ontwikkelen dat ieder onderdeel zo lang mogelijk mee gaat en gemakkelijk vervangen kan worden. De zes S’en staan voor Structure, Service, Space, Site, Skin & Stuff.

Basis voor concept ontwerp

Samen met onze partners organiseren we een workshop waarin we de circulaire definitie verder zullen vormgeven en uiteindelijk zullen vertalen naar een ontwerp. We hebben als doel om al aankomende zomer het eerste ontwerp bouw klaar te hebben.
Close search