theme logo
De woningmarkt is volop in beweging en de fabriek van TBI-onderneming Voorbij Prefab in Amsterdam draait dan ook op volle toeren om prefab bouwmuren en gevels te produceren. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Bij Voorbij Prefab vertellen ze graag meer over hun dagindeling en planning.

Gemiddeld acht woningen op één dag

“Recent zijn we vanuit een verlengde dagploeg overgeschakeld naar een ochtend- en avondploeg. Dat wil zeggen dat de eerste groep van collega’s om 6.00 uur start en de tweede groep om 14:30 uur. Om 23:00 sluiten we de werkdag af en hebben we gemiddeld acht woningen geproduceerd die dag. Afhankelijk van het aantal woningen dat we te maken hebben, schalen we op en af. Bij voorkeur hanteren we het gehele jaar een vlakke planning, daarmee halen we ook het beste uit de fabriek en onze mensen. Helaas hebben we in de bouw vaak te maken met onvoorziene omstandigheden waardoor er geschoven moet worden in de planning. Hoe meer informatie we op voorhand hebben, des te beter kunnen wij plannen en onze collega’s informeren over de roosters waarin gewerkt wordt.”

Verleden als belangrijke voorspeller van de toekomst #data

“Op basis van data optimaliseren we de (dag)planningen, we loggen al jaren gegevens per positie (werkplek) en per type element. In een gevelelement komt bijvoorbeeld een sparing, in een bouwmuur plaatsen we wandcontactdozen etc. We weten inmiddels exact hoeveel minuten we nodig hebben per handeling. Samen met data vanuit het BIM model kunnen we dit verder automatiseren en worden we steeds voorspelbaarder in onze productieplanning. En voorspelbaarheid is belangrijk aangezien wij Just in Time produceren, de wanden worden vijf dagen voor start montage geproduceerd.”
Close search