theme logo
“Conceptwoningen zijn standaard blokkendozen met een grauwe architectuur.” Dit is een van de uitspraken die we horen bij het woord ‘conceptwoning’. TBI-onderneming Hazenberg bewijst bij project BergsLicht in Bergen op Zoom dat dit zeker niet het geval is.

Dynamisch straatbeeld

Projectleider Jasper Koelman vertelt: ”Bij de 22 conceptwoningen in BergsLicht zie je een gevarieerde afwerking en gedetailleerde elementen in de gevel in combinatie met verschillend metselwerk. Hierdoor is het straatbeeld alles behalve standaard; wat goed past bij de dynamiek van de rest van het nieuwbouwplan en de wijk. “Door de continue doorontwikkeling in de conceptbouw is het allang niet meer zo dat conceptwoningen allemaal standaard zijn”, vervolgt Jasper. “Het is wel van belang dat in het ontwerp de locatie en de doelgroep als uitgangspunt worden genomen. De gevarieerde uitstraling die bij BergsLicht heel goed past, kan juist op een andere locatie niet tot zijn recht komen en niet passen bij het straatbeeld van de rest van de wijk.” Locatie en doelgroep als uitgangspunt in project BergsLicht

 Voorbeelden in upgraden

“We zijn bij Hazenberg zeer flexibel als het gaat om aanpassingen in de conceptwoning, maar slaan daar niet in door. De wijzigingen moeten passen binnen het concept BeterBASIShuis en LekkerEIGENhuis. Er is bij BergsLicht op een subtiele manier zorg en aandacht besteed aan het upgraden van het ontwerp van de woning”, legt Jasper uit. “Dat zie je onder andere door het verspringende metselwerk, de verschillende soorten dakpannen, de geïntegreerde onderhoudsarme dakgoot, de betonnen traptreden bij de entree van de woning en de zinken dakranden.”

Uitdaging

In de uitvoering is de diversiteit aan gevels ook prima te realiseren. “Ik vind het juist wel weer mooi”, geeft uitvoerder Ton Kievits aan. “Afwijken van het basisontwerp, maar wél de korte bouwtijd van de standaard conceptwoning hanteren geeft mij extra uitdaging in het werk.”
Close search