Ze zijn demontabel, circulair, opschaalbaar én ook nog eens betaalbaar… De perfecte module van hout lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de eerste drie prototypes van HOUTbaar LOFT bewijzen je dat het echt mogelijk is. Rien Grinwis en Chris Pribanic werden betrokken bij het concept en vertellen ons meer over dit bijzondere traject.
HOUTbaar LOFT is een innovatief concept uit het TBI-WOONlab, een samenwerking van ERA Contour, Hazenberg Bouw, Koopmans Bouw en The New Makers. Wie voor het eerst in de LOFT rondloopt, kijkt zijn ogen uit. Vrijwel alles is van hout en ondanks de relatief kleine oppervlakte, stroomt er een gevoel van vrijheid door je heen. De hoge ramen en de lichte kleuren van het hout zorgen voor een aangename sfeer waardoor je je al snel thuis voelt. Het HOUTbaar concept is uniek en deze nieuwe modulaire bouw lijkt dan ook in bijna niets op de traditionele bouw.
Dat het modulair bouwen even omdenken is, merkten de mannen al snel. “Het is een enorm verschil met wat ik normaal gesproken gewend ben,” vertelt Rien, uitvoeder bij ERA Contour. “Je moet ineens werken zonder steiger, alles gaat snel en dan moet het natuurlijk ook nog eens in één keer blijven staan.” Ook Chris, Projectcoördinator Realisatie bij ERA Contour, merkt op dat het een nieuwe maar ook fijne manier van werken is. “Het was echt even anders. Ik ben al jarenlang werkzaam in de traditionele bouw maar tijdens dit project gingen we ineens over op iets nieuws: prefabriceren in een enorme hal in Bergambacht.” De mannen waren het gewend om werkzaamheden af te stemmen op de weersomstandigheden, maar dat was tijdens dit traject dus niet nodig. “Normaal sta je buiten in weer en wind en gaat er veel tijd zitten in het drooghouden van de materialen.” De MDB hal in Bergambacht was daarin volgens Chris echt een uitkomst. “Het gehele productieproces werd uitgevoerd in de hal, heerlijk droog en ook nog eens alle materialen bij elkaar.”
Tijdens het traject bundelden verschillende partijen hun krachten én dat biedt voordelen. Voor onze mannen was de inzet van 3D programma’s in de productie relatief nieuw. “Bij co-maker The New Makers komt alles zo uit hun digitale freesstraat. Van deuren en vloeren tot keukens, alles werd voorbereid op de computer. De jaren ervaring combineren met de kennis van jonge mensen, dat is geweldig,” vinden Chris en Rien. Daarnaast kwamen er door het project nieuwe inzichten naar voren. “Het werken met één partij is echt een pré. Doordat alles gefabriceerd werd door The New Makers werd het totale proces een stuk efficiënter.” Het hebben van minder contactmomenten draagt daarnaast óók bij aan de efficiëntie van het project. En dat blijkt uit het feit dat het gehele traject maar een paar maanden heeft geduurd. Van concept uitwerken tot het daadwerkelijk plaatsen van de LOFTS, binnen vijf maanden was alles gedaan. “En dan moet je ook nog bedenken dat we in die tijd te maken kregen met het Covid-virus.”
Want ook bij dit traject zorgde Covid voor een andere manier van werken. “Voordat we rekening moesten houden met de corona-maatregelen, zaten we wekelijks met hele team bij elkaar,” vertelt Rien. Toen dat niet meer mocht was het even schakelen. De meetings werden vanaf dat moment online voortgezet. “Dat werkte goed en we hadden nog steeds veel contactmomenten. Toch spar je online anders met elkaar dan wanneer je fysiek samen bent.” Gelukkig kon er gewoon doorgebouwd worden en liep het project maar een klein beetje vertraging op. Dat het overleggen nu digitaal moest was even een belemmering, maar zorgde ook voor een efficiënte manier van werken. “Uiteindelijk heeft het ons nog innovatiever gemaakt, door de snelle digitalisering van de voorbereidingen van het project,” aldus Chris.
Over de vraag wat de mannen het leukste vonden tijdens het hele traject, hoefden ze niet lang na te denken. “Normaal heb je ‘hokjes’ en werkt ieder aan zijn of haar eigen deelproject. Tijdens dit project was ik juist op elk gebied bezig. Van deuren tot zonnepanelen en elektrische dakramen, het is gewoon totaal anders dan hoe we het traject normaal gesproken inrichten,” vertelt Rien. Dat, in combinatie met de diversiteit aan mensen, zorgde voor veel werkplezier. “Doordat verschillende vakgebieden bij elkaar kwamen, kon je ook echt van elkaar en van het project leren. Je krijgt enorm veel motivatie om samen te innoveren én te verbeteren,” zegt Chris.
Inmiddels staan de houten LOFTS als prototype te shinen naast de Warehouse in Rotterdam, maar voorheen werd er nog weleens op een grappige manier gesproken over ‘die houten hutten.’ Die naam krijgen de LOFTS nu in ieder geval niet meer. “Iedereen is onwijs trots op dit project. Mensen zien nu gewoon dat het een gaaf concept is.”